ایالات متحده نظامی سرمایه دار را بعد از جنگ جهانی دوم پایه گذاشته که دلار چون خون در رگ های آن جریان دارد.
رفسنجان زیبا| شاید اگر پاشنه آشیل حقیقی برای نظام سرمایه گذاری و در راس آن نظام پولی آمریکا بتوان متصور شد، آن دلار است.
ایالات متحده نظامی سرمایه دار را بعد از جنگ جهانی دوم پایه گذاشته که دلار چون خون در رگ های آن جریان دارد.
بواسطه همین اصل تقریباً همه مناسبات اقتصادی جهان بر پایه دلار استوار گشته و همین اهمیت دلار است که بخش بزرگی از قدرت آمریکا را بر جهان مسلط کرده است.
هر خللی در نقش تعیین کننده دلار نه تنها تاثیرات عمیق بر اقتصاد جهانی دارد، بلکه ضربه ای جبران ناپذیر به اقتصاد آمریکا است.
بر این اساس فاجعه حقیقی برای آمریکا کاهش اهمیت و منزلت دلار در بازارهای جهانی است.
این کاهش اهمیت منجر به تبدیل دلار به سایر ارزهای معتبر خواهد شد و با افزایش این روند و بازگشت دلارهای شناور بلا استفاده به بانک مرکزی آمریکا اقتصاد آمریکا متاثر از پول بی پشتوانه دچار افزایش نقدینگی و تورم خواهد گردید.
ساده کلام اینکه از فردای پایان نظام اقتصادی برتون وودز که دلار آمریکا را ارز ثابتی بر مبنای طلا تعیین کرده بود نظام پولی آمریکا اقدام به انتشار هر چه بیشتر دلار بی پشتوانه نمود و چون این دلار ها ارز مبنای جهانی بود تا امروز علاوه بر چرخش در نظام پولی جهانی به شکل پس انداز قابل توجه توسط کشورها و شرکت های چند ملیتی و حتی مردم نگهداری می شود.
حال فرض کنید مناسبات جهانی به سمتی برود که به طور مثال ۱۰ درصد از حجم این دلارها به ارز معتبر دیگری همانند روبل روسیه تبدیل شود، نتیجه قهری آن سرازیر شدن این حجم ده درصدی به سمت اقتصاد آمریکا خواهد بود.
و اگر این روند سرعت بیشتری پیدا کند اقتصاد آمریکا در میان موج دلارهای بی پشتوانه گرفتار خواهد شد.
پس دلار و نقش آن در جهان جزوی از منافع حیاتی آمریکا است و تجربه هم گواه از آن دارد که هر دولتی که دلار را از مناسبات اقتصادی خود حذف کرد با برخورد سخت آمریکا رو به رو شد.
سید مرتضی سید حسینی
۱۴۰۱/۰۱/۰۴